Teamuitje naar Limburg

NP Maasduinen tussen Venlo en Arcen

Zondag 21 augustus rond de klok van twaalf kwamen Lara en Giel vanuit Eindhoven naar Velden gereden. We verzamelden in de schaduw rond de Bierfontein, die de Carnavaleske Gekke Maondaag vereeuwigt. Het beeld bestaat uit vijf jonge vrijgezellen, die muziek spelen dat past bij het feest. Elk beeld – gekke maondaag vierder – staat op een historische plek in het buitengebied waar een wandelroute langs loopt. De route sluit aan op het Pieterpad.

Wij gaan vandaag een klein gedeelte lopen. Van de Markt lopen we richting het MFA en het Veldens Voedselbos van Marjolein Lommen. Zij vertelt over de oprichting van de stichting en de aanleg van het park incluis hondenuitlaatweitje. Het is vooral bedoeld voor educatiedoeleinden aan jeugd en jongeren. En het wordt veel gebruikt als toevluchtoord voor kinderen die snel last hebben van overprikkeling. Hier komen ze even tot rust en kunnen ze hun eigen spel spelen in het gras tussen de bomen en struiken. Het bos wordt onderhouden door vrijwilligers en het ligt tussen twee andere groene oases in om zo een groene zone te creëren in Velden, waar de huizenbouw in rap tempo toeneemt.

Via dit bos gaan we door de nieuwbouw naar de buitenwijk de Vilgert, waar enkele particulieren grondeigenaren meedoen met deltaplan biodiversiteit. Langs gras- en akkerland zijn stroken bloemen ingezaaid met verschillende mengsels. Een -, twee – en meerjarige bloemen over verschillende jaren verdeeld om zo een schuilplaats te bieden voor jonge akkervogels en insecten. Met name insecten die meehelpen met het beheer van plaagziektes e/o processierupsen.

Als we verder wandelen komen we ook langs stukken grond van st. Limburgs Landschap dat wordt beheerd door stieren van Limburgse Biologische Boeren. Stukken land worden gescheiden door bomenrijen (wilgen) en struiken om zo dieren een schuilplaats te bieden en het vee in de wei te houden.

Even verderop in Schandelo lopen we langs Art Bed en Breakfast, ook een deelnemer van Deltaplan Biodiversiteit. Hij beheert zijn stuk grond met wilde bloemen en scharrelkippen. De tuin rondom de oude boerderij staat gevuld met Art tussen Natuur. Het verhuren van kamers is een noodzakelijke bron van inkomsten om het beheer en behoud van de Boerderij te kunnen bekostigen.

Tenslotte komen we aan beej de grens, waar het Smokkelpad is aangelegd. Om kinderen weer terug in de natuur aan het spelen te krijgen. Want daar word je blij en slim van. Zowel Lara als Giel hebben de boomhut beklommen en konden zo uitkijken over de Duitse grens naar akkerland met zonnebloemen. Ze werden al snel gevolgd door een groep kinderen, dus weer verder gewandeld naar de Duitse Bauernhof waar een bloemenweide is gerealiseerd dat voldoet aan Biodiversiteit, biotoop vormt voor insecten en akkervogels. Maar er staat ook een oude telegraafpaal met een ooievaarsnest. De kleuren van bloemen zijn tijdens de dorre zomer verdwenen, maar ze staan fier overeind met zaaddozen (hoop voor een nieuw bloemrijk jaar). Tussen de bloemen door is een klimparcours aangelegd, zodat kinderen kunnen ervaren hoe een insect tussen de bloemen door vliegt. Op de hoek van dit speelveld aan de rand van een scharrelbos, staat een groot infobord over akkervogels en een picknickbank om nog even na te genieten van alles wat groeit en bloeit.

Door het scharrelbos lopen we terug naar Nederland om te eindigen in een echt ouderwets gezellig pannenkoekhuis met houten kachel. Een biertje wordt vlot besteld en Venlose en Veldense pannenkoeken met smaak gegeten. Al met al een zonnige en geslaagde dag! De gasten worden per auto teruggebracht naar het startpunt om vol enthousiasme hun reis naar huis te beginnen.

Annet

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.