Voedselbos Schijndel

Voedselbos Schijndel

Zaterdag 23 april is het team van Boes Bos op bezoek geweest bij Voedselbos Schijndel. Samen met een gids hebben ze door het bos gewandeld.

Met 20 hectare is dit het grootste voedselbos van Nederland. Van 1 hectare kunnen 10-15 mensen leven. Het bos is opgebouwd uit drie lagen; kruidenlaag, struiklaag en bomen. De flora en fauna komt helemaal tot leven, incluis het schimmelnetwerk in de bodem tussen de bomen. Deze levensvorm overleeft zelfs droge zomers.

Planten en bomen worden in een golfbeweging aangelegd om zo optimaal de zon op te kunnen vangen. Ieder perceel telt elf verschillende soorten. Het idee is dat het bos volledig zelfvoorzienend is, zonder bemesting en pesticides. De natuur doet al het werk. Elke plant heeft zijn eigen functie hierin.

Voedselbosbouwnederland.org is betrokken bij een doorbraakprogramma om 150 hectare moderne akkerbouwgrond om te zetten naar duurzame voedselbossen. Zodat boeren weer kunnen boeren op gezonde bodem, zonder te hoeven ploegen en sproeien.

Het team van Boes Bos is met een gids op tour gegaan door het voedselbos. Het bos ligt gelegen tussen lange lanen met populieren, die dit landschap bij Schijndel typeren. De jonge bomen zijn 3 jaar oud.

En er worden nog steeds bomen geplant volgens plan. Giel Boes heeft mooie herinneringen aan het 1e jaar, waarin hij zelf bomen heeft mogen planten.

Wilt u het voedselbos een handje helpen? Dat kan door je op te geven voor de boomplantdag. Of door een donatie aan de ‘Boes Bos Foundation’, die ervoor zorgt dat het geld op de goede plaats terecht komt. Dan kan het bos verder groeien.

Vitaminibos

De komende weken is de tijd om te gaan wandelen en te genieten van alles wat groeit en bloeit. Zo kunt u naar het vitaminibos in Schijndel. Tussen de rand van het natuurgebied Wijboschbroek en het Ben Peterspad bij Schijndel.

Een deel van het Voedselbos wordt ingericht als proefbos, het Vitaminibos.

Het Vitaminibos is op bepaalde tijden toegankelijk voor een rondleiding of een picknick. Ook kan er straks een workshop gevolgd worden om zo kennis te maken met een groot aantal verrassende eetbare soorten.

Nabij het voedselbos ligt de Schaapskooi , Martemanshurk 12 in Schijndel. Schaapskooi Schijndel – Schaapskooi Schijndel.

Van hieruit kunt u een wandeling beginnen. Wel even aanmelden om teleurstellingen te voorkomen.

Terug naar blog

2 reacties

Beste mr/mevr vd Broek, dit kan meerdere keren per jaar. Neem voor meer info contact op met voedselbosbouw.org en refereer even naar ons en dit blog, succes :)

Giel

Wanneer is er weer een mogelijkheid om het voedselbos in Schijndel met een gids te bezoeken ?

vd Broek

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.