Boes Bos Blog: Biodivers en duurzaam tuinieren

Boes Bos Blog: Biodivers en duurzaam tuinieren

Boes Bos draagt bij aan meer bomen en biodiversiteit. En dat kun je zelf ook. Zelfs als je tuin (of balkon) niet heel groot is kun je op meerdere manieren bijdragen aan de natuur. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van biodiversiteit en het gebruiken van biologische potgrond! We geven je een paar groene tips. Eentje verklappen we vast: hou deze Boes Blog in de gaten, want we gaan vaker schrijven over bos, natuur en duurzaam tuinieren.


Bosvriendelijk tuinieren met kokosvezel potgrond

Eén van de vier doelen van Boes Bos is het beschermen van bossen. Wist je dat bossen mede worden bedreigt door turfwinning? Tijdens het opgraven van turf uit de grond komt er namelijk veel CO2 vrij. De meeste potgrond bevat helaas turf; iets waar veel mensen zich niet bewust van zijn. Met potgrond die turf bevat, wordt tuinieren dus al snel minder milieuvriendelijk dan je denkt. Voor kokosvezel potgrond wordt er geen bos beschadigd en het is ook nog eens goed voor je planten. Kokosvezel bestaat uit honderden kleine ‘bundeltjes’ die elk zuurstof kunnen bevatten. Dat komt de wortels van je planten ten goede.

 

Duurzame en lekkere kruiden

Welke planten zijn nu een goede keuze als je beperkte ruimte hebt? Kruiden zijn een goede overweging. Als je thuis al kruiden hebt staan hoef je ze niet in de supermarkt te halen. Altijd handig, maar bovenal duurzaam omdat je er plastic mee uitspaart. Kruiden die je makkelijk onderhoudt zijn rozemarijn, tijm, gember, bieslook en munt. Het leuke is dat rozemarijn, thijm en bieslook meerjarig zijn. Rozemarijn blijft groen en bieslook verdort om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen. Tijm blijft ook lang staan.

 

Zet een regenton neer

Planten drinken het liefst regenwater (geef ze eens ongelijk). Regenwater bevat namelijk minder mineralen en kalk dan kraanwater. Het lastige is dat er juist in de zomer veel droge periodes zijn. Een regenton kan uitkomst bieden: je spaart er veel water mee op. Als je beperkt de ruimte hebt kom je met een kleine regenton al ver.

Vlinders en bijen

Dat je veel vlinders en bijen ziet wordt steeds minder vanzelfsprekend. Zo lijden vlinders veel onder droge jaren. Rupsen hebben namelijk weinig te eten tijdens droogte. Het gevolg is dat er ook minder vlinders zijn. Zowel vlinders als bijen hebben last van verstedelijking en beide doen ze het niet goed op landbouwgrond. Marjolein, rode zonnehoed, lavendel, ijzerhard en koninginnekruid zijn planten die veel vlinders en bijen aantrekken. In veel tuincentra kun je bovendien ‘bijenmix’ kopen. Deze mix van zaadjes trekt veel bijen aan.

 

Meer CO2 op je balkon of in je tuin

Eerlijk is eerlijk: voor de meeste bomen of planten die veel CO2 opnemen heb je wat ruimte nodig. Als je die niet hebt kun je nog steeds bijdragen aan meer planten en biodiversiteit. Bomen en struiken die veel CO2 opnemen zijn bijvoorbeeld:

  • Wollige sneeuwbal (Viburnum lantana)
  • Gelderse roos (Viburnum opulus)
  • Rimpelroos (Rosa rugosa)
  • Vlinderstruik (Buddlea davidii)
  • Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum)
  • Douglasspar (Pseudotsuga menziessi)
  • Haagbeuk (Carpinus betulus)

Heb je niet zoveel ruimte in je tuin of op je balkon? Varens doen het ook goed. En met een goede variatie in je tuin kom je al heel ver!


Plant Afrikaantjes tegen slakken en luizen

Sommige gasten wil je liever niet teveel in je tuin of op je balkon. Slakken en luizen kunnen een waar slagveld aanrichten onder sommige planten. Zo zijn slakken dol op lupines, ridderspoor, hosta’s en groenten. Luizen vind je vaak terug op oostindische kers, rozen, vlinderstruiken en oregano. Hoe beperk je de komst van deze hongerige volkjes? Afrikaantjes, salie en lavendel helpen je tuin een handje. Luizen en slakken houden namelijk niet van deze planten.

 

Toch slakken?

Heb je een balkon en vind je veel slakken? Dat kan, want ze kruipen gewoon via de buitenmuur omhoog. De meest vriendelijke manier is om ze in een (afgesloten) emmer mee te nemen naar een plek waar ze geen overlast veroorzaken en ze daar uit te zetten. Zorg vervolgens voor een evenwichtige mix van planten. Biodiversiteit helpt: óók in jouw mini bos of ecosysteem.


De perfecte (balkon) tuin bestaat niet

Geen zorgen als het je niet lukt om alle tips op te volgen. Niet iedereen heeft dezelfde ruimte en hetzelfde budget. Daarnaast speelt de hoeveelheid zon die jouw tuin bereikt een rol. Sommige planten hebben veel zon nodig, anderen juist niet. Bewust tuinieren is altijd een mooie stap! Hou Boes Bos in de gaten voor alles wat met bomen beschermen en biodiversiteit te maken heeft.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.