Eén boom per Nederlander, dat was wat Giel Boes voor ogen had toen hij met Boes Bos begon. Maar bomen staan natuurlijk niet op zichzelf. Ze werken samen met alles wat kruipt, vliegt en bloeit. Voor een gezonde natuur hebben we dus niet alleen bomen nodig, maar een hele natuurcrew die samenwerkt voor een betere wereld. Wat zijn we daarom trots dat we al sinds de oprichting van Boes Bos samenwerken met WeForest, een internationale organisatie die bedreigde tropische bossen een tweede kans geeft. Het werk van WeForest komt niet alleen ten goede aan de bomen, maar aan het hele ecosysteem. En daarmee helpen ze ook de mensen die van het ecosysteem afhankelijk zijn. De projecten van WeForest maken direct verschil voor de gemeenschappen die in en rondom de bossen leven. Ze helpen mensen om hun eigen inkomen te verdienen, zonder de natuur om zeep te helpen.
Boes Bos draagt bij aan de volgende projecten van WeForest:
-
Desa’a Forest, Ethiopië
De bewoners van Desa’a, een droog berggebied in Ethiopië, zijn afhankelijke van het bos voor water, energie en voer voor hun vee. Helaas is 74% van het oorspronkelijke bos al verdwenen en is 26% ernstig beschadigd. Meer dan 26.000 mensen leven in dit gebied onder de armoedegrens. Maar het is nog niet te laat! Samen met WeForest zet Boes Bos zich in om het bestaande bos te behouden. Daarnaast plant Boes Bos 973 bomen per hectare om maar liefst 158 ton CO2 per hectare op te nemen. We zorgen ervoor dat het aantal dier- en plantensoorten behouden blijft, de bodem minder uitdroogt en de bewoners schoon water hebben. -
Copperbelt, Zambia
In deze door mijnbouw verwoeste regio werkt WeForest samen met honderden kleinschalige boeren, zoals Exhilda. Zij is moeder, boerin, lerares én ranger die het oerwoud behoedt voor illegale houtkap. Exhilda en haar collega’s worden daarbij ondersteund door WeForest. Ze krijgen training om op meerdere manieren een inkomen te verdienen (denk aan bijenhouden). Ondertussen herstellen ze het oorspronkelijke bos op hun land. Resultaat? Hogere inkomens, meer economische activiteit en nieuwe vaardigheden. En het mooie is, ze hebben steeds minder hulp nodig!
Meet Exhilda, ©WeForest
-
Pontal, Brazilië
Langs de Atlantische kust van Brazilië lag ooit een weelderig tropisch bos, nu gereduceerd tot een schaduw van zijn vroegere zelf. Maar met de hulp van WeForest werken bewoners aan herstel en komt de lokale fauna weer terug. Denk aan 300 soorten amfibieën, 250 soorten zoogdieren zoals het zeldzame Roodstuitleeuwaapje, 1000 vogelsoorten, en 200 soorten reptielen.
In 2024 heeft WeForest de ongelooflijke mijlpaal van 100 miljoen geplante bomen gehaald. Dat zijn meer bomen dan er files op de A2 staan op een maandagochtend. Die 100 miljoen bomen betekenen ook dat meer dan 70.700 hectare natuur nieuw leven is ingeblazen en dat zo’n 86.000 families daar dagelijks de vruchten van plukken. Wij van Boes Bos zijn ontzettend blij dat jullie hier met jullie donaties hier een boompje aan hebben bijgedragen!