Samenwerking Boes Bos en Stichting Voedselbosbouw

Samenwerking Boes Bos en Stichting Voedselbosbouw

Bij Boes Bos houden we van levendige bossen met een afwisselende vegetatie. Daarom werken we samen met Stichting Voedselbosbouw Nederland, een organisatie die zich sterk maakt voor voedselbossen in Nederland. Hiermee dragen we bij aan een duurzame voedselvoorziening én meer biodiversiteit in de natuur. Wat is een voedselbos precies, en waarom is het zo bijzonder? Laat je meenemen in dit groene succesverhaal! 

Wat is een voedselbos? 

Een voedselbos is een productief ecosysteem dat ontworpen en geplant wordt met een natuurlijk bos als voorbeeld. In een voedselbos groeien veel bomen, struiken en meerjarige planten. Van deze bomen en planten, kun je de vruchten, zaden, bladeren en/of stengels eten. Voedselbossen zijn een vorm van biodiverse landbouw. Heel anders dus dan de reguliere landbouw waar maar één gewas groeit. Een ander kenmerk van voedselbossen is dat ze zelfvoorzienend zijn: ze groeien goed zonder al teveel menselijk ingrijpen.  

Een voedselbos heeft minimaal vier lagen die elkaar voeden: 

🍄 Schimmels: Onzichtbare helden die voedingsstoffen door de bodem transporteren.
🌱 Kleine planten: Zoals aardbeien en kruiden.
🌿 Grotere planten: Zoals hazelaars of kruisbes.
🌳 Hoge kroonbomen: Denk aan kastanjes, walnoten en lindebomen.

Het resultaat? Een zelfvoorzienend en biodivers systeem waar wij de vruchten van plukken.  

Waarom is een voedselbos zo’n goed idee?  

Oerbossen bestaan niet meer in Nederland. De bossen die we nu hebben, zijn aangeplant. Veel van deze aangeplante bossen hebben weinig variatie en een beperkt bodemleven. In een voedselbos ligt dat anders. Door de verschillende lagen en soorten planten, zit er volop leven in de bodem én erboven. Het biedt ruimte aan vogels, insecten en andere dieren, terwijl het tegelijkertijd ons voorziet van voedsel. 

Duurzaam en slim: daarom een voedselbos 

Een voedselbos...  

  • Verhoogt de biodiversiteit: Meer soorten planten, insecten en andere dieren vinden hier een thuis.
  • Neemt CO₂ op: Een win-win voor de natuur én het klimaat. 
  • Heeft geen bemesting nodig en is helemaal vrij van bestrijdingsmiddelen: De natuur regelt het zelf.  
  • Verbetert de bodemstructuur – Rijker, gezonder, vruchtbaarder – een bodem waar alles (en iedereen) van opbloeit! 
  • Stoot geen stikstof uit: – Goed voor de bodem, top voor de biodiversiteit en geen gezeur over stikstofregels. 
  • Reguleert en optimaliseert zijn eigen waterhuishouding: Slimmer dan een irrigatiesysteem, gratis geleverd door Moeder Natuur. Voedt mens én dier: Een voedselbos voorziet in eten voor alle bewoners van het ecosysteem. 

Kan iedereen een voedselbos beginnen?  

Ja, dat kan, maar niet zomaar even. Je hebt ruimte nodig (minimaal 0,5 hectare) en het juiste plan. Een voedselbos moet voldoen aan strikte criteria, zoals dominante eetbare bomen en meerdere vegetatielagen. Het is dus een behoorlijke investering, maar na een paar jaar kun je beginnen met oogsten. Je moeite levert decennialang vruchten op – letterlijk en figuurlijk!  

Stichting Voedselbosbouw pakt het nóg groter aan: ze begeleidt boeren, ondernemers en landeigenaren bij het aanleggen van grootschalige agrarische voedselbossen van 5 hectaren of meer. Met je donatie kun je eenvoudig een bijdrage leveren aan deze landbouwtransitie, ook als je toevallig niet iemand bent met 0,5 hectare of meer tot zijn beschikking! 

Meer voedselbossen in Nederland 

De ambitie van Stichting Voedselbosbouw is om 1000 hectaren voedselbos te (helpen) realiseren op Nederlandse landbouwgronden. Dit doen ze samen met boeren, bedrijven en dus ook met organisaties zoals Boes Bos. Steeds meer boeren hebben interesse in de aanleg van een voedselbos op hun land. Stichting Voedselbosbouw heeft de kennis en kunde in huis om boeren hierbij te ondersteunen. Wil je weten hoeveel van deze ambitie Stichting Voedselbosbouw al gerealiseerd heeft? Kijk dan op dit kaartje of check het overzicht

Help mee aan een vruchtbare toekomst 

Voedselbossen zijn niet alleen een investering in de natuur, maar ook in onze toekomst. Bij Boes Bos dragen we bij door te investeren in de projecten van Stichting Voedselbosbouw. Wil je ook bijdragen aan een groenere wereld én een rijke biodiversiteit? Doneer vandaag nog en help voedselbossen groeien – misschien wel bij jou in de buurt. 

Voedselbossen: een toekomst waarin alles wat leeft samen groeit en bloeit.

 

Foto’s ©Stichting Voedeselbosbouw Nederland

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.