Samen voor het regenwoud

Samen voor het regenwoud

Samen met Stichting Oasebos zetten we ons in om de tropische regenwouden van Costa Rica te beschermen. Waarom juist daar, en hoe maken we impact? Ga met ons mee op een digitale wandeling door het regenwoud en ontdek hoe jouw bijdrage een wereld van verschil maakt.

Costa Rica: een wonder van biodiversiteit

Wist je dat Costa Rica ongeveer 1,4 keer zo groot is als Nederland en toch goed is voor 5% van de biodiversiteit wereldwijd? Dat is een gigantische prestatie voor zo’n klein landje. Hun oeroude regenwouden zijn al miljoenen jaren het toneel van een levendig ecosysteem waar planten, dieren en bomen de hoofdrol spelen. Denk aan:

  • De Ceiba-boom: met zijn enorme lengte tot wel 70 meter torent hij overal bovenuit.
  • Heel veel verschillende soorten orchideeën.
  • De toekan met zijn iconische snavel: een fruiteter.
  • De jaguar: gespierde vleeseter die veel ruimte nodig heeft (bedreigd).
  • Verschillende soorten luiaards: deze dieren doen alles zo langzaam dat we er wat van kunnen leren.

Het tropisch regenwoud bruist van het leven. Alles groeit, bloeit, vecht, kruipt en vliegt in een eindeloze competitie. Toch is het een fragiel evenwicht. Hoe krachtig de natuur ook lijkt, menselijke activiteiten brengen enorme schade toe. Bomen verdwijnen, dieren verliezen hun leefgebied, en ecosystemen raken ontwricht. We willen voorkomen dat bijzondere dier- en plantensoorten uitsterven en we de 'longen van de aarde' verliezen. Gelukkig is er Stichting Oasebos, die stukken regenwoud opkoopt en ze veiligstelt.

Waarom Costa Rica?

Er zijn veel regenwouden op de wereld, dus waarom focust Stichting Oasebos zich juist op Costa Rica? Naast de enorme biodiversiteit in Costa Rica, is er nog een reden om juist daar bossen te beschermen. Costa Rica is een stabiel land dat belang hecht aan natuurbescherming. Daardoor kan de stichting goed met het land samenwerken. En dat is ook nodig, want de regenwouden in Costa Rica zijn lang niet meer zo uitgestrekt als ze ooit waren. Vooral dieren die veel ruimte nodig hebben zijn hierdoor in gevaar. Dit geldt met name voor grote katachtigen zoals de jaguar.

Hoe werkt Stichting Oasebos?

Stichting Oasebos koopt stukken bos aan en beschermt deze tegen menselijk ingrijpen. Ze streven er ook naar om versnipperde stukken regenwoud weer met elkaar te verbinden, zodat dieren zoals de jaguar veilig kunnen rondtrekken. Lokale bosbeheerders controleren op stropers en andere verstoringen om het regenwoud te beschermen.

Jouw donatie: Meer dan een boom

Met jouw donatie aan Boes Bos draag je direct bij aan de bescherming van deze onmisbare regenwouden en hun bewoners. Samen zorgen we voor een betere toekomst voor de natuur in Costa Rica. Niet alleen leuk voor de natuur in Costa Rica, maar ook voor onszelf:

  • Tropische bossen zoals die in Costa Rica produceren zuurstof en slaan enorme hoeveelheden CO₂ op. Minder CO₂ in de atmosfeer betekent minder opwarming van de aarde, wat wereldwijd gunstige effecten heeft, ook op het Nederlandse klimaat. Tropische regenwouden beïnvloeden regenval, windpatronen en temperatuur. Het behoud ervan helpt ons beschermen tegen hittegolven en zware regenval in Nederland.
  • Doordat de biodiversiteit in Costa Rica beschermd wordt, blijven ecosystemen over de hele wereld in balans. Veel medicijnen, voedselgewassen (koffie! Cacao!) en technologische innovaties zijn afhankelijk van de genetische diversiteit in tropische gebieden.

Wil je ook bijdragen aan minder CO2 en een natuurlijke balans? Dat kan hier

 

Foto’s ©Stichting Oasebos

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.