Wat zijn de belangrijkste oorzaken van ontbossing en wat kun je zelf doen?

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van ontbossing en wat kun je zelf doen?

We staan op het punt dat aandacht voor onze bomen belangrijker is dan ooit. De zomer van 2023 was er één van hoge temperaturen en vele bosbranden. Daarnaast gaat ook het kappen van bomen gestaag door. Waardoor verdwijnen de meeste bomen en wat kun je zelf doen?


Kleine stappen van veel mensen

Boes Bos is ervan overtuigd dat we ontbossing kunnen beperken. En dat we dat kunnen doen door met ontzettend veel mensen één of meerdere (kleine) stappen te zetten. In deze blog willen we je niet ontmoedigen maar juist aanmoedigen: alles helpt. Duidelijk is dat minder kopen essentieel is. Met name de kledingindustrie heeft een groot aandeel in ontbossing en vervuiling. In deze blog lees je hoe dat zit en kunnen we je hopelijk een stukje inspireren!

De belangrijkste oorzaken van ontbossing

Het woord ontbossing komen we veel teveel tegen anno 2023. Er zijn verschillende oorzaken voor het verdwijnen van bomen en vegetatie:

  • Houtkap voor landbouwgrond en bebouwing
  • Bosbranden
  • Overstromingen
  • Droogte
  • Hitte
  • Stikstof in de bodem

Stikstof in de bodem zorgt niet direct voor het verdwijnen van bomen, maar wel voor het verslechteren van de biodiversiteit. Planten die weinig stikstof nodig hebben worden verdrongen door planten die wel goed gedijen bij stikstof. Op deze manier raakt de hele biodiversiteit verstoord en daarmee de bomen indirect ook.


Verantwoord reizen

Over reizen is er veel te doen. Zeker met de bosbranden die we in de zomer van 2023 voorbij zien komen. De omvang waarin we dit jaar met bosbranden te maken hebben, heeft grotendeels met klimaatverandering (opwarming) te maken. Het is niet zo dat we nergens meer naartoe kunnen. Wel kunnen we het anders aanpakken. Bijvoorbeeld:

Ga 'ns met de trein

Met de trein reizen is duurzaam, hip en erg handig. Vanuit Nederland kun je steeds meer bijzondere plaatsen in Europa bereiken. Bovendien beperk je de bagagestress op het vliegveld. Ga je naar Duitsland, Italië, Oostenrijk of Londen? Overweeg dan zeker de trein.  

Op vakantie binnen Nederland of Europa

Intercontinentaal reizen is nog steeds erg populair. Veel reizigers hebben een lange lijst met mooie plekjes die ze willen zien. Toch kun je jezelf in Europese landen compleet in een andere wereld wanen. Binnen Europa heb je allerlei mogelijkheden zonder vliegtuig, wat Europese reizen flink minder vervuilend maakt. Hier zijn allerlei leuke reisblogs over te vinden!

In Nederland zijn er ook veel mogelijkheden, zoals het huren van een huisje midden in de natuur.

Beperk korte vliegreizen

Korte vliegreizen komen nog steeds veel voor. Vaak is dit een gewoonte van mensen: ze doen dit al heel lang en zijn het gewend. Herken je dit? Kijk of je voor bestemmingen zoals Engeland eens de boot of de trein kunt nemen. Naar Londen en Newcastle zijn er goede ferry verbindingen vanaf Nederland.

Kies voor reisorganisaties die hun CO2 uitstoot compenseren

Als jouw droomreis met het vliegtuig is, kun je kijken welke reisaanbieder hier duurzaam mee omgaat. Vliegen blijft niet de meest duurzame keuze, maar sommige organisaties compenseren de CO2 uitstoot die je maakt met je reis. Andere organisaties bekijken hoe ze vliegreizen zo efficiënt mogelijk (met zo min mogelijk uitstoot) kunnen organiseren.
Reisorganisaties met een duurzame insteek zijn onder meer Riksja Travel en Koning Aap reizen.


Duurzaam omgaan met kleding en schoenen

We staan er niet vaak bij stil, maar de kledingindustrie is één van de meest schadelijke industrieën ter wereld. De gemiddelde Nederlander koopt maar liefst 50(!) kledingstukken per jaar. Dat zijn veel aankopen. Het betekent ook dat we aardig wat weggooien.

 

Een aantal mensen is al volop bezig met een bewuste manier van kleding kopen. Zij kopen bijvoorbeeld tweedehands kleding en beperken het aantal aankopen. Maar wat doe je als tweedehands – of verantwoord kleding kopen nog niet in je systeem zit? Een paar tips:

Kies voor kwaliteit en niet voor kwantiteit

Iedereen kent wel zo’n favoriet kledingstuk dat jaren later nog mooi en up-to-date is. Zo’n kledingstuk waar je altijd op kunt vertrouwen: het staat mooi en kan tegen een stootje. Streef ernaar om vaker zo’n mooie trui, een goed T-shirt of goede schoenen te kopen. Het vaak kopen van spotgoedkope kleding houdt – echt waar – een  vervuilende industrie in stand.

Tweedehands kleding kopen

Steeds meer mensen zien de voordelen in van tweedehands kleding kopen. Het is goedkoper dan nieuwe kleding en een milieuvriendelijke keuze. Bovendien kun je er heel goed een unieke outfit mee creëren. De interesse in tweedehands kleding groeit gestaag. In steeds meer plaatsen vind je tweedehands kledingwinkels. Bijzondere outfit voor een feest nodig? Dan is dit een duurzame en goedkope optie.

Beperk kleding van rayon en viscose

Er wordt veel kleding van rayon en viscose gemaakt. Deze stoffen kreuken niet en zijn lekker zacht. Toch is deze kleding direct verantwoordelijk voor ontbossing: rayon – en viscosevezels worden namelijk van houtpulp gemaakt. Koop deze stoffen dus liever niet, of tweedehands.

Beperk polyester kleding

Kleding van polyester wordt (helaas) veel verkocht. Polyester is een synthetische vezel die voor veel vervuiling zorgt: het is feitelijk plastic. Polyester laat microplastics los tijdens het wassen. Deze plastic deeltjes komen uiteindelijk in de natuur terecht. Een ander probleem van polyester is de agressieve kleurstof die in de verf gebruikt wordt: polyester vezels zijn namelijk lastig te verven. Erg hittebestendig is polyester ook al niet: je kunt er flink in zweten.

Gooi kleding nooit weg

Gooi bruikbare kleding niet weg maar verkoop het! Vinted en Marktplaats zijn erg populair. Zo levert je oude kleding je nog wat geld op ook. Is het kledingstuk erg versleten? In elk dorp staat wel een kledingcontainer. Niet alle kleding kan nog gedragen worden, maar door het in een speciale container te gooien wordt het in elk geval ergens voor (her) gebruikt.

Bewaar kartonnen dozen en papieren zakken

Verkoop je je kleding door na gebruik? Goed bezig! Bewaar af en toe een kartonnen doos van ontvangen pakketjes. Deze kun je gebruiken om jouw Vinted of Marktplaats kleding in te verzenden (of andere pakketten). Dat scheelt het kopen van een nieuwe kartonnen doos.

Ontbossing is niet normaal

En toch ontbossen we veel met zijn allen – al is het vaak indirect. Ontbossen zou geen werkwoord moeten zijn. Stichting Boes Bos is één van de initiatieven die dit wil tegengaan en voor een stukje bewustwording wil zorgen. Over ontbossing en minder spullen kopen zijn we nog niet uitgepraat.


Plant bomen, doneer aan Boes Bos

Wat je ook kunt doen is doneren aan Boes Bos: elke euro komt ten goede aan het planten van bomen. Jouw groene euro’s gaan naar initiatieven over de hele wereld die zich inzetten voor bomen planten en biodiversiteit. Je kunt zelf bepalen of je eenmalig of maandelijks doneert, en hoeveel. Elke donatie maakt verschil.

 

Terug naar blog

1 reactie

Interessant, weer wat nieuwe dingen geleerd. Dank voor het delen!

Michiel

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.