Biodiversiteit

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven op aarde. Alle soorten leven: planten, bloemen, insecten, dieren, mensen, schimmels, micro-organismen. Echt alles wat leeft. Het gaat ook om aantallen per soort. Hoeveel mensen zijn er bijvoorbeeld? Al iets meer dan 8 miljard. En hoeveel mieren? Zo’n 20 biljard!

Al dat leven samen vormt een ecosysteem. Hoe meer soorten leven er in een ecosysteem zitten, hoe sterker het systeem is. Een sterk ecosysteem kan beter tegen veranderingen, zoals klimaatverandering. Maar als er toch 20 biljard mieren zijn, is het dan zo erg dat er een paar soorten mieren uitsterven? Ja, dat is erg. Stel je biodiversiteit voor als een blokkentoren. Als je één blokje weghaalt, gebeurt er waarschijnlijk niks. Maar als je er teveel blokken uittrekt, stort het geheel onherroepelijk in.

Wij mensen vergeten weleens dat we onderdeel van de natuur zijn. En helemaal afhankelijk voor ons overleven van de natuur. Ons eten, onze gezondheid, de helft van de wereldeconomie is afhankelijk van biodiversiteit.

Daarom zet Boes Bos zich met alle bomenprojecten in voor het versterken van de biodiversiteit. In Nederland doen we dat met voedselbossen. Voedselbossen produceren lokaal, seizoensgebonden voedsel waar geen gif of kunstmest aan te pas is gekomen. Daarnaast verbetert de bodem waar voedselbossen groeien. Dat alles trekt steeds meer nieuw leven aan: van zwamvlok in de bodem tot ransuil in de bomen.

Daarom zet Boes Bos in op voedselbossen, omdat het voedsel oplevert voor het hele ecosysteem. Ben je ook enthousiast? Plant dan nu je eigen boompje(s) in een voedselbos.

Ja, ik doe mee!