Onze samenwerking met Stichting Oasebos

Onze samenwerking met Stichting Oasebos

De vraag ‘Hoe kunnen we het regenwoud redden’ is actueler dan ooit. Eén van de belangrijke samenwerkingen die wij hebben, is daarom met Stichting Oasebos! Deze stichting beschermt het tropisch regenwoud, omdat er elke dag bomen afbranden en worden gekapt. Stichting Oasebos koopt regenwoud aan in Costa Rica en neemt het in bescherming. Hoe werkt dit en waarom juist Costa Rica? En welke dieren leven er in het oerwoud van Costa Rica? Wandel mee door deze blog en zie hoe een deel van onze donaties bijdragen aan het regenwoud.

De rijke natuur in Costa Rica: enorme regenwouden

Een aantal regenwouden in Costa Rica kunnen we met recht oerbossen noemen. Sommige delen van het regenwoud zijn al miljoenen jaren oud. En nog steeds herbergen ze enorm grote, complexe ecosystemen. Om je een idee te geven: Costa Rica heeft een oppervlakte van ongeveer 1,4 keer Nederland of 1,7 keer België. De regenwouden van dit land herbergen maar liefst 5% van de biodiversiteit van de wereld. Dat is niet alleen heel indrukwekkend, maar ook erg belangrijk.

 

Waarom het tropisch regenwoud sterk en kwetsbaar tegelijk is

In het tropisch regenwoud krioelt het van het leven, ook al zie je als mens niet alles. Elk plantje, elke boom en elk dier strijdt voor het meeste zonlicht en het beste voedsel. De concurrentie is groot en iedereen wil groeien.

Als je door het regenwoud zou wandelen, zou je maar een fractie van alle dieren zien die er werkelijk leven. De rest ziet jou wel, maar verstopt zich goed. Als verstoppen nog kan. Want het afbranden en kappen van regenwouden is een groot probleem. De longen van de aarde worden steeds een beetje kleiner als we niet ingrijpen. Daarmee verdwijnen ook de leefgebieden van allerlei dieren. Deze sterven uit of komen te dicht bij de mensen. Een groot probleem, want in een ecosysteem is elk dier en elke boom belangrijk.

 

Bijzondere dieren op Costa Rica

In het regenwoud van Costa Rica leven ontelbaar veel verschillende dieren. Een paar ervan kent iedereen:

  • De toekan met zijn iconische snavel: een fruiteter
  • De jaguar: gespierde vleeseter die veel ruimte nodig heeft (bedreigd)
  • Tapir: zachtaardige planteneter, dikke huid, grote neus
  • Neusbeer: kleine beer, grote neus, eet alles (maar vooral insecten)
  • Verschillende soorten luiaards: deze dieren doen alles zo langzaam dat we er wat van kunnen leren.
  • Verschillende soorten apen: de brulaap zul je eerder horen dan zien!

 

In één van onze volgende blogs vertellen we meer over de dieren in het regenwoud van Costa Rica.


Waarom beschermt Stichting Oasebos het regenwoud in Costa Rica?

Er zijn nog veel meer regenwouden. Waarom kiest Stichting Oasebos nu juist voor Costa Rica? Naast de enorme biodiversiteit in Costa Rica, is er nog een reden om juist daar bossen te beschermen. Costa Rica is een stabiel land dat belang hecht aan natuurbescherming. Stichting Oasebos kan daardoor goed met het land samenwerken. En het is ook nodig, want de regenwouden in Costa Rica zijn lang niet meer zo uitgestrekt als ze ooit waren. Vooral dieren die veel ruimte nodig hebben zijn hierdoor in gevaar. Dit geldt met name voor grote katachtigen zoals de jaguar.


Hoe beschermt Stichting Oasebos het regenwoud in Costa Rica?

Stichting Oasebos koopt bos aan in Costa Rica, dat vervolgens beschermd wordt. Daarmee willen zij de bomen én de talloze dieren die in het oerwoud leven, helpen. Wat Stichting Oasebos ook doet, is losse stukjes bos aankopen. Daarmee willen ze bereiken dat er grote, aaneengesloten natuurgebieden komen. Om de bossen te beschermen werkt Stichting Oasebos samen met bosbeheerders in Costa Rica. Zij controleren op stropers en andere verstoringen van het regenwoud.

 

Boes Bos en Oasebos beschermen samen het regenwoud.

Stichting Oasebos is één van de projecten waar Boes Bos geld aan doneert. De kans is groot dat jouw donatie aan Boes Bos terecht komt bij Stichting Oasebos. Een mooi doel, want je draagt met jouw donatie bij aan het beschermen van een enorme biodiversiteit. De oerwouden in Costa Rica hebben het hard nodig.

 

Doneren aan Boes Bos

Elke donatie telt mee voor Boes Bos. Onze stichting staat voor bomen planten, bomen beschermen, bewustwording en biodiversiteit. Kies zelf of je een groot of klein bedrag doneert en eenmalig of voor langere tijd. De dieren in Costa Rica en in onze eigen bossen zouden je een high five geven als ze konden.  

 

Back to blog

1 comment

Supergaaf om te lezen! Standaard gaat 25% van de donaties naar dit project momenteel. Oftewel naar de B van Bescherming. Check de rest van de site voor de andere 3 B’s.

Giel

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.